Visuele analyse

Zoek het verhaal in je data

fffeed: achtergronden en projecten

Voor wie?

Je verzamelt data om je beleid te kunnen toetsen. Maar is dat de goede data? En welke indicatoren bepalen of je beleidsdoelen succesvol zijn?

Je snapt dat data je inzicht kan verschaffen, maar je weet niet welke of hoeveel data je nodig hebt, of je hebt zoveel data dat je niet weet waar te beginnen.

Je hebt bepaalde vermoedens en wilt ze toetsen aan de hand van je verzamelde data.

Wat?

Je kunt data gebruiken om beleid te toetsen of om waarnemingen in een domein te kunnen verklaren. Data-analyse kan bijvoorbeeld bevestigen dat het beleid goed werkt — of juist niet. In dat geval zoek je indicatoren die tot verbetering zouden kunnen leiden. Maar zo eenvoudig is dat meestal niet. Verzamel je wel de juiste data? Welke afwijking van welke waarde is verantwoordelijk voor wat er niet goed gaat, en wat moet je doen om een verbetering aan te brengen? En als dat eenmalig lukt, wat is dan de garantie dat het goed blijft gaan?

Het toetsen en bijsturen van beleid gebeurt vaak ‘op gevoel’ en ‘vanuit ervaring’. Bij de uitvoering van beleid spelen veel indicatoren uit de praktijk een rol. Door het verloop van zulke indicatoren te bestuderen krijg je inzicht in het effect van elke indicator op de mate van succes van je beleid. En ontdek je welke indicatoren elkaar positief of negatief beïnvloeden.

Hoe?

fffact visual correlation exploration is een semi-geautomatiseerde manier om de samenhang tussen indicatoren uit jouw domein te bestuderen. Je krijgt inzicht in data die er toe doet, en je ontdekt dat er data is die je weliswaar verzamelt maar die niet significant bijdraagt aan je beleidsdoelstellingen. Ook in het kader van de AVG goed om te weten!

Een fffact analyseproject begint met een intake waarin je vraagstelling gekoppeld wordt aan je beschikbare data. De vraagstelling wordt geformuleerd in de vorm van één of meer hypotheses. Bij de hypotheses kiezen we de databronnen waarvan we vermoeden dat die helpen de hypotheses te beantwoorden. Daarna kiezen we een aantal visualisaties die passen bij de hypotheses en data. Dat leidt tot de configuratie van de fffact analysetool. Daarmee kun je je data ongelimiteerd bestuderen. Uiteraard kun je nieuwe data toevoegen.

vraagstelling

hypotheses

data

visualisatie met fffact analysetool

Verschillende visualisaties?

Iedereen kent wel een staafdiagram, een lijndiagram of een taartdiagram. Maar wat als je dataset heel veel kolommen heeft? Wat als je data historisch is? Of geografisch? En welke vorm is passend om een specifieke hypothese te toetsen? Er zijn veel combinaties mogelijk, en dat is precies de valkuil van veel gangbare visualisatietools: je kunt er ‘alles’ mee, maar je wordt niet geholpen om de slimste en beste keuzes te maken. En dat is toch erg belangrijk: het hangt immers erg van de manier van visualiseren af of je ook echt jouw verhaal in de data terugvindt.

Een overzicht van uiteenlopende visualisatietypen vind je in deze visual vocabulary (dit voorbeeld is geen uitputtende lijst).

“The purpose of visualization is insight, not pictures.”
Ben Schneiderman

Focus

Data, hypotheses en meerdere visualisaties zijn de ingrediënten voor de fffact analysetool. Maar  daarmee ben je er nog niet. De kracht van een goede visualisatie (ik zie wat in de data verborgen zit) kan ook een valkuil zijn: ik zie zoveel dat ik niet weet wat belangrijk is. Daarom zorgt de fffact analysetool ervoor dat je altijd maximaal 2 visualisaties tegelijkertijd ziet. Je ziet je data vanuit 2 perspectieven, maar je wordt niet afgeleid door meer perspectieven op hetzelfde moment. Zo kun je je focussen op kleine onderzoeksstappen, en helpt de tool je om je onderzoek gestructureerd en stapsgewijs aan te pakken.

In de fffact analysetool is focus een belangrijk uitgangspunt in het onderzoek van je data. Je doet het onderzoek vanuit maximaal 2 perspectieven.

De expert

De juiste data, bijpassende hypotheses en visualisaties. En dan begint het onderzoek. Maar zonder kennis van het datadomein kom je niet ver. Want hoe stel je vast of er iets bijzonders te zien is, en wat dat betekent? Alleen de domeinexpert kan daarmee uit de voeten. De fffact analysetool is dan ook nadrukkelijk bedoeld als instrument dat het werk van domeinexperts ondersteunt.

fffact. Vind het verhaal in je data