FAQ

fffeed: achtergronden en projecten

/ FAQ ↔ Veelgestelde vragen

In deze veelgestelde vragen delen we alvast een aantal inzichten die we vaak tegenkomen in onze werkzaamheden.

w

/ Werkt de fffact analysetool ook voor big data?

De fffact analysemethode is geschikt voor alle soorten data, maar gaat er wel vanuit dat je alle data in je domein kunt visualiseren om er patronen in te ontdekken. Met big data wordt in het algemeen vooral veel data bedoeld. Om heel veel data effectief te visualiseren moet de data op een slimme manier samengevat of gecomprimeerd worden. Daarbij is niet op voorhand te garanderen dat de geformuleerde hypotheses afdoende geverifieerd kunnen worden. Maar het kan ook zijn dat de big data in kwestie een duidelijk afgebakend onderzoeksgebied bevat, zoals ‘alle data van dit jaar’ of ‘alle personen tussen 20 en 30 jaar’. In zo’n geval kan een voorselectie leiden tot een dataset die prima geschikt is.

Er is dus geen algemeen antwoord te geven; een eerste analyse geeft dat antwoord echter vaak snel.

o

/ Ontwikkelt fffact ook dashboards?

fffact is geen voorstander van dashboards zoals je ze veel tegenkomt: een bonte verzameling van grafieken en indicatoren gebaseerd op 1 of meer datasets. Op het eerste gezicht heel fraai, maar in de praktijk is de meerwaarde ten opzichte van slechts enkele goede visualisaties zeer beperkt. Of werkt de veelheid aan informatiebronnen zelfs verwarrend.

De aanpak van fffact gaat uit van inzicht in jouw data. Door onderzoek wordt het verhaal duidelijk, en kan het verhaal in de vorm van een interactieve visualisatie worden gegoten. Afhankelijk van de dynamiek van de data kan daarbij informatie worden verkregen die lijkt op wat sommige dashboards leveren.

Zit jouw vraag er niet bij of wil je iets anders weten, aarzel dan niet om ons er naar te vragen!